Print
PDF

Sejarah Palestin - part 4

Jalan Menuju Kebebasan.

Slogan (Peperangan Kebangsaan) dan (Kesatuan Jalan Kebebasan) mengepalai tempoh 1948-1967, Jamal Abdul Naser telah dilantik mengetuai kesatuan Arab bagi membebaskan Palestin. Bagaimanapun kesatuan Arab telah hilang sistem yang benar dan kesungguhan serta keinginan yang sebenar untuk berperang. Telah diasaskan pertentangan Palestin atas sebab-sebab taktikal seperingkat tetapi tidak mengandungi plan stratergi yang merangkum, bahkan mereka lebih sibuk dengan ideologi dan gembar gembur sentimen Republik melebihi persediaan untuk peperangan, manakala Rejim Zionis bertambah kuat dan kemas.

Telah ditubuhkan Gerakan Pembebasan Palestin (PLO) tahun 1964 di bawah pimpinan Ahmad Syuqairi dengan dukungan langsung dari Jamal Abdul Naser yang takut terlepas pandangan isu dari tangannya, setelah medan Palestin mencetus gelombang gerakan rahsia yang tersusun, terutamanya (FATAH) yang berakar umbi pada tahun 1957. PLO pada 1948 bertujuan untuk membebaskan bumi Palestin yang dijajah dengan mengakui perjuangan bersenjata satu-satunya jalan pembebasan. Ia telah menyemarakkan bangsa Palestin untuk kembali membangunkan negara mereka dengan dianggap menjasadkan roh kenegaraan dan kerajaan Palestin yang telah lama hilang. Pada 1968 telah bergabung pertubuhan-pertubuhan pembebasan Palestin di ketuai oleh FATAH ke dalam PLO lalu Yaser Arafat(Ketua FATAH) dilantik menjadi ketua PLO sejak Febuari 1969, Pada 1974 Liga Arab mengiktiraf PLO sebagai wakil tunggal yang rasmi untuk bangsa Palestin. Maka telah lengkaplah perwakilannya pada tahun itu juga setelah diterima menjadi anggota pemerhati di PBB.

“Ya Allah, maafkanlah kesalahan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami. Dosa-dosa kedua ibu bapa kami, saudara-saudara kami serta sahabat-sahabat kami. Dan Engkau kurniakanlah rahmatMu kepada seluruh hamba-hambaMu. Ya Allah, dengan rendah diri dan rasa hina yang sangat tinggi. Lindungilah kami dari kesesatan kejahilan yang nyata mahupun yang terselindung. Sesungguhnya tiadalah sebaik-baik perlindung selain Engkau. Jauhkanlah kami dari syirik dan kekaguman kepada diri sendiri. Hindarkanlah kami dari kata-kata yang dusta. Sesungguhnya Engkaulah yang maha berkuasa di atas setiap sesuatu.”