Print
PDF

DIKUMPULKANNYA HAMBA DAN MEREKA DISERU OLEH TUHAN

________________________________________
DIKUMPULKANNYA HAMBA DAN MEREKA DISERU OLEH TUHAN
________________________________________

Ertinya :
Dari Ibnu Unais ra., ia berkata : Saya mendengar Rasulullah saw bersabda : Allah mengumpulkan hamba-hamba, lalu Allah memanggil mereka dengan suara yang didengar oleh orang yang jauh sebagaimana yang didengar oleh orang yang dekat : "Akulah Maha Raja, Akulah yang memberi balasan". (Hadits ditakhrij oleh Bukhari).

Print
PDF

DIKUMPULKANNYA MAKHLUK DENGAN KETAKUTANNYA

_______________________________________
DIKUMPULKANNYA MAKHLUK DENGAN KETAKUTANNYA
________________________________________

 

Ertinya :
Dari Ibnu Abbas ra. dari Nabi saw, beliau bersabda : "Sesungguhnya kamu dikumpulkan dengan kaki terbuka, telanjang dan tidak berkhitan. Kemudian beliau membaca : "Sebagaimana Kami telah memulai penciptaan pertama, begitulah Kami akan mengulanginya, itulah suatu janji yang pasti Kami tepati". Orang yang pertama kali diberi pakaian pada hari qiamat adalah Ibrahim as. sesungguhnya beberapa shahabatku dituntut sebagai golongan kiri, maka aku katakan : "Shahabatku, shahabatku, lalu dikatakan : "Sesungguhnya mereka senantiasa berbalik atas tumit mereka sejak kamu berpisah dengan mereka". Maka aku katakan sebagaimana yang dikatakan oleh hamba yang shalih : "Dan aku menjadi saksi terhadap mereka selama aku berada diantara mereka ... sampai firman Allah. Sesungguhnya Engkaulah Maha Kuasa Lagi Maha Bijaksana". (Hadits ditakhrij oleh Bukhari).

Print
PDF

DIMUDAHKAN BACAAN AL-QURAN

________________________________________
DIMUDAHKAN BACAAN AL QUR'AN
________________________________________

 

Ertinya :
Dari Ubay bin Ka'ab ra. bahwasanya Rasulullah saw. berada di Bani Ghifar, datanglah Jibril as. berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar menyuruh engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas satu huruf (Qira'at). Beliau bersabda : "Aku memohon kepada Allah akan maaf dan ampunan-Nya, karena sesungguhnya umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Jibril datang yang kedua kalinya dan berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar menyuruh engkau agar membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas dua huruf (Qira'at)". Beliau bersabda : "Aku mohon kepada Allah akan ma'af dan ampunan-Nya, karena sungguh umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Kemudian Jibril datang pada beliau untuk yang ketiga kalinya, lalu berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar memerintahkan engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas tiga huruf (Qira'at). Beliau bersabda : "Sesungguhnya umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Kemudian Jibril datang kepada beliau yang keempat kalinya, lalu ia berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar memerintahkan engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas tujuh huruf (Qira'ah), huruf (Qira'ah) manapun (dari tujuh itu) yang mereka baca maka mereka telah betul". (Hadits ditakhrij oleh An Nasa'i.)

Print
PDF

Tafsir Al fatihah

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)


SURAH ini dinamakan dengan berbagai-bagai nama seperti al-Fatihah, Um al-Kitab, as-Sab’ai al-Masthani dan lain-lain. Imam al-Qurtubi menghitung 12 nama Fatihah, sedangkan al-Alusi menyebut sebahagian ulama mengira sampai dua puluh dua nama, sama ada secara tauqif daripada nabi atau ijtihad para sahabat.


Mempunyai tujuh ayat dengan ijmak yang bersalahan ulama pada cara bilangannya, sama ada basmalah termasuk dalam ayat atau tidak.


Surah al-Fatihah termasuk surah-surah Makkiah seperti yang dinyatakan oleh al-Wahidi dalam Asbab an-Nuzul dan ath-Tha’labi oleh Ibn Abi Syaibah, Abu Naim dan al-Baihaqi.


Ada pendapat yang menganggap surah ini termasuk surah Madaniah berdasarkan kepada apa yang diriwayatkan oleh Ibn Abi Syaibah, Abu Said bin al-A’rabi, at-Tabarani daripada Mujahid daripada Abi Hurairah : menangislah iblis ketika diturunkan al-Fatihah di Madinah.

Print
PDF

Keutamaan Zikir disisi Allah

Barang siapa yang mahukan ketenangan didalam hatinya, serta lunak kepada amalan akhirat maka hendaklah dia banyak berzikir kepada Allah. Disini ditampilkan beberapa dalil-dalilnya. :

Berzikirlah Dalam Keadaan Berdiri, Duduk Dan Berbaring

Alhamdulillah, adapun berzikir itu ialah salah satu rangkaian amalan utama yang tidak boleh diabaikan oleh setiap orang Islam kerana ianya adalah bagi kesempumaan iman dan Islam.

Zikir menjadi santapan hati dan jiwa, khasnya penawar ketika resah gelisah.

Bukankah Allah telah berfirman:


Terjemahannya : “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.” [Surah Ar-Ra ‘d: 28]

Print
PDF

Sejarah Palestin - part 5

Penentangan Bangsa Palestin ke atas Penjajahan

Tempoh 1967-1970 merupakan era keemasan terhadap perjuangan pembebasan Palestin. Sehinggalah rakyat Palestin dilarang menggunakan bumi Jordan sebagai medan pada tahun 1971. Walaupun selepas itu ia menjadikan Lubnan pusat perjuangan tetapi cabaran dan korban meningkat ketika berlakunya perang saudara di Lubnan pada era 1975-1990. Ini telah menyebabkan permusuhan yang berterusan antara Lubnan dan Zionis. Sehinggalah menyerang selatan Lubnan pada 1978 sehingga Lubnan mengarahkan PLO dan pejuang-pejuangnya meninggalkan Lubnan maka tertutuplah sempadan negara arab bagi semua pejuang Palestin.

 

Dalam bentuk lebih umum, revolusi Palestin menghadapi tekanan yang kuat dari saudaranya Bangsa Arab (yang sangat memusuhi) dengan membersihkan keupayaannya dan mengalirkan darah mereka dalam pergelutan dengan badan-badan Arab yang cuba untuk membelenggu dan mengawalnya, serta bercakap bagi pihaknya dan menginjak pundaknya. Selepas peperangan Oktober 1973 menentang Zionis, peperangan ini merealisasikan asas-asas kemenangan moral bagi Syria dan Mesir. Kemudian pengiktirafan rasmi ke atas PLO sebagai wakil tunggal yang sah untuk rakyat Palestin 1974. Menjadikan Arab mula kurang merasai tanggungjawab ke atas isu Palestin; Mesir menandatangi Perjanjian Camp David September 1978 maka telah keluar kekuatan yang besar dari Ikatan Arab dalam peperangan Arab-Zionis. Kemudian tercetus perang Iran-Iraq 1980-1988 menjadi factor kejatuhan harga minyak maka sejumlah besar negara teluk menghentikan pendanaan kepada penentangan Bangsa Palestin ditambah pula serangan Iraq ke atas Kuwait 1990. Perang teluk telah menyebabkan pecah belah Arab Islam lebih luas. Diikuti dengan keruntuhan Kesatuan Soviet dan Kuasa Timur. Semua ini menyebabkan kelemahan penentangan dan kecenderungan kepimpinan PLO kepada perjanjian damai. Diikuti dengan pengecutan kegiatannya dalam daerah “keupayaannya” terutama dengan adanya persediaan individu pada kepimpinan PLO untuk menyingkirkan beberapa prinsip bagi membolehkan mereka terus memegang kerusi dalam PLO sekaligus menjadi wakil rakyat Palestin.

Sepatah dua kata...

Segala puji bagi Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani. Dan selawat serta salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw, kaum kerabat baginda serta sahabat-sahabat beliau.

Pertama sekali kami mengucap syukur diatas kurnia Allah kerana telah memilih kami untuk mengerjakan pekerjaan yang teramat tinggi ini (dakwah). Dan sujud serta insaf kami di atas segala kelemahan dan kedaifan diri. Dengan ilmu pengetahuan yang amat sedikit ini kami telah cuba dengan sedaya upaya kami untuk melahirkan sebuat halaman web yang menggandungi sebanyak dan sebaik mungkin berkenaan dengan Islam yang suci ini.

Kami memohon kepada Allah agar menerima amalan yang sedikit ini untuk dijadikan bekal ke kampung halaman(akhirat) tetap nanti. Dan kami telah sedaya upaya mencuba menyalin dengan sebaik mungkin agar tidak berlaku apa-apa kesalahan. Dan juga memastikan sumber dan sanad yang sahih. Juga tidak sedikit bahan-bahan yang terkandung disini di salin secara terus dari halaman-halaman web yang telah terlebih dahulu menjunjung sabda Nabi: “sampaikan walau satu ayat”. Tetapi tidaklah kami siarkan nama-nama perjuang itu dengan niat hendak menjaga amal mereka.

Kepada Tuan-Tuan yang lebih arif mengetahui, tegurlah kami seandainya terdapat salah dan silap dalam usaha ini menggunakan borang Contact Us, Dan panjangkanlah. Sesungguhnya sebaris peringatan yang baik itu lebih bernilai dari dunia dan seisi-isinya.

“Ya Allah, maafkanlah kesalahan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami. Dosa-dosa kedua ibu bapa kami, saudara-saudara kami serta sahabat-sahabat kami. Dan Engkau kurniakanlah rahmatMu kepada seluruh hamba-hambaMu. Ya Allah, dengan rendah diri dan rasa hina yang sangat tinggi. Lindungilah kami dari kesesatan kejahilan yang nyata mahupun yang terselindung. Sesungguhnya tiadalah sebaik-baik perlindung selain Engkau. Jauhkanlah kami dari syirik dan kekaguman kepada diri sendiri. Hindarkanlah kami dari kata-kata yang dusta. Sesungguhnya Engkaulah yang maha berkuasa di atas setiap sesuatu.”