DERMA KILAT - JUTAAN TERIMA KASIH

Alhamdulillan... Langganan hosting dan domain telah diperbaharui untuk 2 tahun. islam2u.net hoting plan (16/11/2016 - 15/11/2018). Manakala untuk Domain pula, next due 26/06/2018.

Jumlah yang diperlukan: RM590.00
Jumlah Sumbangan: RM 500.00

Penyumbang:
- Tuan Alfakir Billah
- Hamba Allah
- Infaq atas nama ayahanda (Allahyarham Hj Othman bin Lateh)
- Puan Rahmah
- Infaq ata nama ibunda (Allahyarhamah Arbayah bte bahron)
- Hamba Allah

Jazakumullah Khairan. Semoga Allah jualah yang membalas budi kalian. Semoga Allah melipat gandakan rezeki kalian dengan rezeki yang barokah.

Print
PDF

DIMUDAHKAN BACAAN AL-QURAN

________________________________________
DIMUDAHKAN BACAAN AL QUR'AN
________________________________________

 

Ertinya :
Dari Ubay bin Ka'ab ra. bahwasanya Rasulullah saw. berada di Bani Ghifar, datanglah Jibril as. berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar menyuruh engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas satu huruf (Qira'at). Beliau bersabda : "Aku memohon kepada Allah akan maaf dan ampunan-Nya, karena sesungguhnya umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Jibril datang yang kedua kalinya dan berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar menyuruh engkau agar membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas dua huruf (Qira'at)". Beliau bersabda : "Aku mohon kepada Allah akan ma'af dan ampunan-Nya, karena sungguh umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Kemudian Jibril datang pada beliau untuk yang ketiga kalinya, lalu berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar memerintahkan engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas tiga huruf (Qira'at). Beliau bersabda : "Sesungguhnya umatku tidak mampu atas yang demikian itu". Kemudian Jibril datang kepada beliau yang keempat kalinya, lalu ia berkata : "Sesungguhnya Allah Yang Maha Mulia dan Maha Besar memerintahkan engkau untuk membacakan Al Qur'an kepada umatmu atas tujuh huruf (Qira'ah), huruf (Qira'ah) manapun (dari tujuh itu) yang mereka baca maka mereka telah betul". (Hadits ditakhrij oleh An Nasa'i.)

Print
PDF

Tafsir Al fatihah

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)


SURAH ini dinamakan dengan berbagai-bagai nama seperti al-Fatihah, Um al-Kitab, as-Sab’ai al-Masthani dan lain-lain. Imam al-Qurtubi menghitung 12 nama Fatihah, sedangkan al-Alusi menyebut sebahagian ulama mengira sampai dua puluh dua nama, sama ada secara tauqif daripada nabi atau ijtihad para sahabat.


Mempunyai tujuh ayat dengan ijmak yang bersalahan ulama pada cara bilangannya, sama ada basmalah termasuk dalam ayat atau tidak.


Surah al-Fatihah termasuk surah-surah Makkiah seperti yang dinyatakan oleh al-Wahidi dalam Asbab an-Nuzul dan ath-Tha’labi oleh Ibn Abi Syaibah, Abu Naim dan al-Baihaqi.


Ada pendapat yang menganggap surah ini termasuk surah Madaniah berdasarkan kepada apa yang diriwayatkan oleh Ibn Abi Syaibah, Abu Said bin al-A’rabi, at-Tabarani daripada Mujahid daripada Abi Hurairah : menangislah iblis ketika diturunkan al-Fatihah di Madinah.

Print
PDF

Keutamaan Zikir disisi Allah

Barang siapa yang mahukan ketenangan didalam hatinya, serta lunak kepada amalan akhirat maka hendaklah dia banyak berzikir kepada Allah. Disini ditampilkan beberapa dalil-dalilnya. :

Berzikirlah Dalam Keadaan Berdiri, Duduk Dan Berbaring

Alhamdulillah, adapun berzikir itu ialah salah satu rangkaian amalan utama yang tidak boleh diabaikan oleh setiap orang Islam kerana ianya adalah bagi kesempumaan iman dan Islam.

Zikir menjadi santapan hati dan jiwa, khasnya penawar ketika resah gelisah.

Bukankah Allah telah berfirman:


Terjemahannya : “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.” [Surah Ar-Ra ‘d: 28]

Print
PDF

Sejarah Palestin - part 5

Penentangan Bangsa Palestin ke atas Penjajahan

Tempoh 1967-1970 merupakan era keemasan terhadap perjuangan pembebasan Palestin. Sehinggalah rakyat Palestin dilarang menggunakan bumi Jordan sebagai medan pada tahun 1971. Walaupun selepas itu ia menjadikan Lubnan pusat perjuangan tetapi cabaran dan korban meningkat ketika berlakunya perang saudara di Lubnan pada era 1975-1990. Ini telah menyebabkan permusuhan yang berterusan antara Lubnan dan Zionis. Sehinggalah menyerang selatan Lubnan pada 1978 sehingga Lubnan mengarahkan PLO dan pejuang-pejuangnya meninggalkan Lubnan maka tertutuplah sempadan negara arab bagi semua pejuang Palestin.

 

Dalam bentuk lebih umum, revolusi Palestin menghadapi tekanan yang kuat dari saudaranya Bangsa Arab (yang sangat memusuhi) dengan membersihkan keupayaannya dan mengalirkan darah mereka dalam pergelutan dengan badan-badan Arab yang cuba untuk membelenggu dan mengawalnya, serta bercakap bagi pihaknya dan menginjak pundaknya. Selepas peperangan Oktober 1973 menentang Zionis, peperangan ini merealisasikan asas-asas kemenangan moral bagi Syria dan Mesir. Kemudian pengiktirafan rasmi ke atas PLO sebagai wakil tunggal yang sah untuk rakyat Palestin 1974. Menjadikan Arab mula kurang merasai tanggungjawab ke atas isu Palestin; Mesir menandatangi Perjanjian Camp David September 1978 maka telah keluar kekuatan yang besar dari Ikatan Arab dalam peperangan Arab-Zionis. Kemudian tercetus perang Iran-Iraq 1980-1988 menjadi factor kejatuhan harga minyak maka sejumlah besar negara teluk menghentikan pendanaan kepada penentangan Bangsa Palestin ditambah pula serangan Iraq ke atas Kuwait 1990. Perang teluk telah menyebabkan pecah belah Arab Islam lebih luas. Diikuti dengan keruntuhan Kesatuan Soviet dan Kuasa Timur. Semua ini menyebabkan kelemahan penentangan dan kecenderungan kepimpinan PLO kepada perjanjian damai. Diikuti dengan pengecutan kegiatannya dalam daerah “keupayaannya” terutama dengan adanya persediaan individu pada kepimpinan PLO untuk menyingkirkan beberapa prinsip bagi membolehkan mereka terus memegang kerusi dalam PLO sekaligus menjadi wakil rakyat Palestin.

Print
PDF

Sejarah Palestin - part 4

Jalan Menuju Kebebasan.

Slogan (Peperangan Kebangsaan) dan (Kesatuan Jalan Kebebasan) mengepalai tempoh 1948-1967, Jamal Abdul Naser telah dilantik mengetuai kesatuan Arab bagi membebaskan Palestin. Bagaimanapun kesatuan Arab telah hilang sistem yang benar dan kesungguhan serta keinginan yang sebenar untuk berperang. Telah diasaskan pertentangan Palestin atas sebab-sebab taktikal seperingkat tetapi tidak mengandungi plan stratergi yang merangkum, bahkan mereka lebih sibuk dengan ideologi dan gembar gembur sentimen Republik melebihi persediaan untuk peperangan, manakala Rejim Zionis bertambah kuat dan kemas.

Telah ditubuhkan Gerakan Pembebasan Palestin (PLO) tahun 1964 di bawah pimpinan Ahmad Syuqairi dengan dukungan langsung dari Jamal Abdul Naser yang takut terlepas pandangan isu dari tangannya, setelah medan Palestin mencetus gelombang gerakan rahsia yang tersusun, terutamanya (FATAH) yang berakar umbi pada tahun 1957. PLO pada 1948 bertujuan untuk membebaskan bumi Palestin yang dijajah dengan mengakui perjuangan bersenjata satu-satunya jalan pembebasan. Ia telah menyemarakkan bangsa Palestin untuk kembali membangunkan negara mereka dengan dianggap menjasadkan roh kenegaraan dan kerajaan Palestin yang telah lama hilang. Pada 1968 telah bergabung pertubuhan-pertubuhan pembebasan Palestin di ketuai oleh FATAH ke dalam PLO lalu Yaser Arafat(Ketua FATAH) dilantik menjadi ketua PLO sejak Febuari 1969, Pada 1974 Liga Arab mengiktiraf PLO sebagai wakil tunggal yang rasmi untuk bangsa Palestin. Maka telah lengkaplah perwakilannya pada tahun itu juga setelah diterima menjadi anggota pemerhati di PBB.

Print
PDF

Sejarah Palestin - part 3

Penubuhan Negara Israel dan Keupayaannya.

Pada 29 November 1947 telah dinyatakan oleh Pertubuhan Am Bangsa-Bangsa Bersatu laporan bernombor 181 dengan memisahkan Palestin kepada dua negara Arab dan Yahudi(54% untuk Yahudi dan 45% Untuk Arab, 1% sebagai negara antarabangsa iaitu kota al Quds). Adapun Laporan Pertubuhan Am bukanlah laporan yang putus sehingga dipersetujui PBB sendiri. Bahkan laporan itu bercanggah dengan asas pendirian PBB. Ia adalah hak setiap bangsa menentukan kebebasan perjalanannya sendiri. Sedang bangsa Palestin tidak diberi hak memberi pendapat dan pandangan dalam menyerahkan haknya kepada Yahudi pendatang yang lebih besar dan melampaui hak mereka sendiri sebagai tuan tanah.

Yahudi telah mengisytiharkan Negara Israel pada petang 14 Mei 1948. Mereka telah mengalahkan tentera Arab tiga penjuru sebagai hasil dari kelemahan kepimpinan, keampuhan perancangan dan kurangnya pengalaman. Telah jatuh sebilangan darinya ke tangan penjajahan dan Zionis telah mengambil alih kira-kira 77% dari bumi Palestin dan mengusir secara paksa 800 ribu orang Palestin keluar dari bumi mereka yang telah didirikan di atasnya kerajaan mereka yang asalnya 925 ribu penduduk.(Jumlah keseluruhan bangsa Palestin pada akhir 1948 sekitar 1.4 juta orang) Zionis telah merobohkan 478 perkampungan yang jumlah asalnya 585 kampung yang telah berdiri di bumi yang dijajah. Mereka telah melakukan 34 pembantaian. Adapun bahagian yang masih kekal untuk Palestin telah dimasukkan ke dalam Jordan daerah Tebing Barat yang berkeluasan 5878 KM persegi, manakala Mesir telah memasukkan Ghaza ke dalam pentadbirannya yang berkeluasan 636 KM persegi. PBB telah bersetuju menerima keanggotaan Israel sekiranya mereka membenarkan pelarian Palestin pulang ke negara mereka. Bagaimanapun syarat ini sampai hari ini tidak dipenuhi sepenuhnya.

Sepatah dua kata...

Segala puji bagi Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani. Dan selawat serta salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw, kaum kerabat baginda serta sahabat-sahabat beliau.

Pertama sekali kami mengucap syukur diatas kurnia Allah kerana telah memilih kami untuk mengerjakan pekerjaan yang teramat tinggi ini (dakwah). Dan sujud serta insaf kami di atas segala kelemahan dan kedaifan diri. Dengan ilmu pengetahuan yang amat sedikit ini kami telah cuba dengan sedaya upaya kami untuk melahirkan sebuat halaman web yang menggandungi sebanyak dan sebaik mungkin berkenaan dengan Islam yang suci ini.

Kami memohon kepada Allah agar menerima amalan yang sedikit ini untuk dijadikan bekal ke kampung halaman(akhirat) tetap nanti. Dan kami telah sedaya upaya mencuba menyalin dengan sebaik mungkin agar tidak berlaku apa-apa kesalahan. Dan juga memastikan sumber dan sanad yang sahih. Juga tidak sedikit bahan-bahan yang terkandung disini di salin secara terus dari halaman-halaman web yang telah terlebih dahulu menjunjung sabda Nabi: “sampaikan walau satu ayat”. Tetapi tidaklah kami siarkan nama-nama perjuang itu dengan niat hendak menjaga amal mereka.

Kepada Tuan-Tuan yang lebih arif mengetahui, tegurlah kami seandainya terdapat salah dan silap dalam usaha ini menggunakan borang Contact Us, Dan panjangkanlah. Sesungguhnya sebaris peringatan yang baik itu lebih bernilai dari dunia dan seisi-isinya.

“Ya Allah, maafkanlah kesalahan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami. Dosa-dosa kedua ibu bapa kami, saudara-saudara kami serta sahabat-sahabat kami. Dan Engkau kurniakanlah rahmatMu kepada seluruh hamba-hambaMu. Ya Allah, dengan rendah diri dan rasa hina yang sangat tinggi. Lindungilah kami dari kesesatan kejahilan yang nyata mahupun yang terselindung. Sesungguhnya tiadalah sebaik-baik perlindung selain Engkau. Jauhkanlah kami dari syirik dan kekaguman kepada diri sendiri. Hindarkanlah kami dari kata-kata yang dusta. Sesungguhnya Engkaulah yang maha berkuasa di atas setiap sesuatu.”